Nemocenská: kdy se vyplácí a kdy ji budete mít na účtě?

08.12.2020 15:48

Dlouhá nemoc není nic příjemného, obzvlášť když je člověk zaměstnaný a přijde o část svých příjmů. Zaměstnavatel a stát vám však v době nemoci budou vyplácet alespoň náhradu mzdy a nemocenskou. Zjistěte, kdy máte na nemocenskou nárok a v jakém termínu chodí na účet.

 

Kdy mám na nemocenskou nárok?

Jakmile u doktora nahlásíte nemoc a dostanete potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti (lidově řečeno neschopenku), které doručíte zaměstnavateli, oficiálně nemusíte chodit do práce a máte nárok na náhradu mzdy. V červenci 2019 byla zrušena karenční doba, takže vám zaměstnavatel náhradu mzdy vyplatí také za první tři dny nemoci.

Náhradu mzdy dostáváte za všechny hodiny, které byste jinak strávili v práci, po dobu 14 kalendářních dnů od začátku pracovní neschopnosti. Náhradu mzdy vám zaměstnavatel vyplatí jako součást běžné mzdy a najdete ji jako samostatnou položku na výplatní pásce.

Výše náhrady mzdy je 60 % vašeho průměrného hodinového výdělku za poslední čtvrtletí poté, co projde redukční hranicí. 

Od 15. dne pracovní neschopnosti vám zaměstnavatel přestane platit náhradu mzdy a stát, konkrétní správa sociální zabezpečení, vám začne platit nemocenskou. Tu vám bude platit maximálně po dobu 380 dní.

Od 1. ledna 2020 by se mělo vyřizování neschopenek zrychlit díky elektronickým eNeschopenkám. 

Jak a kdy se nemocenská vyplácí?

Stát vám nemocenskou vyplatí na účet, nebo v hotovosti prostřednictvím poštovní poukázky. V druhém případě vám však nemocenskou sníží o náklady za poštovní doručení.

Zákon nestanovuje pro výplatu nemocenské konkrétní den v měsíci. Lhůta pro vyplacení je maximálně 30 dnů od chvíle, kdy zaměstnavatel doručí doklad pro nárok o výplatu dávky na správu sociálního zabezpečení. Vyplácí se tedy zpětně za daný měsíc, podobně jako výplata.

Například v roce 2007 vyplatily OSSZ 82 % nemocenských ve lhůtě do 10 dnů. Termín výplaty proto závisí zejména na tom, kdy zaměstnavatel doručí úřadu potřebné doklady.

Nemocenská vám přijde ve výši 60 % vaší průměrné mzdy za poslední rok. Musí však projít ještě redukční hranicí.

Kdy nemocenská končí?

Nemocenskou vám může ukončit lékař, a to v následujících situacích:

  • váš zdravotní stav se zlepší a lékař zhodnotí, že můžete opět nastoupit do práce,
  • nedostavili jste se bez vážného důvodu na pravidelné lékařské vyšetření.
 
Zdroj: Solitea a.s. - 27.05.2019