Otázky k navýšení paušálu 2020 pro OSVČ

27.01.2021 06:15

Proč vládnoucí koalice opět zvýšila paušální výdaje?

Za poslední roky stát k drobným podnikatelům a živnostníkům moc vstřícný nebyl. Díky daňovým změnám, např. EET jim spíš nakládal více práce a činnost podnikání jim znepříjemňoval. Vše vedlo k negativnímu dopadu právě na skupinu OSVČ. Proto se vláda rozhodla vrátit k limitům z roku 2017. Státní kasu bude tento krok stát o 1,2 miliardy korun více. Tyto peníze zůstanou v peněženkách drobných živnostníků.

Lze při využití výdajových paušálů využít slevu na dani na manželku či daňové zvýhodnění na dítě?

Ano, živnostníci si mohou při volbě výdajových paušálů rovněž uplatnit slevu na manželku a také daňové zvýhodnění na vyživované dítě. Stejně tak mohou uplatnit i jiné daňové slevy, na které jim vznikl nárok.

Kdy uplatnit vyšší výdajové paušály? Týká se to již daňového přiznání v roce 2020?

Navýšení limitů výdajových paušálů bylo zakotveno v daňovém balíčku, ten nabyl účinnosti v roce 2019. Z toho vyplývá, že živnostníci mohou využít vyšší limity už za rok 2019 v rámci daňového přiznání podávaného v roce 2020.

Mají živnostníci možnost přejít z daňové evidence na „paušál“ a obráceně?

Ano, ale pokud již nechcete uplatňovat skutečné výdaje, ale chcete je uplatnit procentem z příjmů, je potřeba upravit základ daně z předešlého roku. A to v případě, že byla např. faktura z daného roku zaplacena až v tom následujícím. Přechod z paušálních výdajů na daňovou evidenci je jednodušší.

 

Zdroj: Ministerstvo financí ČR, Finance.cz